Ünnepeink
Rogers Iskola

Már három hete karácsonyi hangulat van az óvodában és az iskolában.

Elérkezett az utolsó tanítási hét 2015-ben. Lázas készülődés zajlik az óvodában és az iskolában: kezdődött az adventi programokkal, folytatódott Mikulással, karácsonyi vásárral és tetőzik a karácsonyi ünnepséggel. Az ünnep napja próbákkal, sütemények készítésével kezdődött. A hetedikesek eldöntötték, hogy mézeskalácsot sütnek, és meleg teát készítenek a hajléktalan embereknek. A kalács már az előző napokban megsült, a tea frissen reggel készült, termoszokba töltve indultak útnak. A 4-es villamos vonalán található csomópontokat járták végig, s ahol hajléktalan emberrel találkoztak, mézeskaláccsal és meleg teával kínálták. Nem lehet mondani, hogy izgalom nélkül indultak útnak, de visszatérve sok jó érzésről számoltak be egymásnak, maguk mögött hagyva félelmeiket, a megélve a segítségnyújtás érzését. 

A kis elsőseink idén is ellátogattak minden osztályba a betlehemes játékukkal. Mindig meglep, hogy a 26. évben is új versekkel, történetekkel bővül az előadás. Mint ahogyan az is, hogy a kultúrköri előadásokat még mindig friss és sokszor új eseményekkel színesítve tudják előadni az osztályok. Ez az időszak a fény ünnepe minden kultúrkörünkben. Ennek megfelelően igazi kulturális sokszínűségnek lehettünk tanúi az alsósok délelőtti előadása során.  

A műsor a fenyőfa feldíszítésével kezdődött. Fontos nekünk az ökológiai szemlélet, ezért úgy döntöttünk, hogy idén újrahasznosított anyagokból készülnek a díszek – nem csak kreatívak, de nagyon szépek is lettek. A második osztály a zsidó kultúrkörrel ismerkedik idén, tőlük egy hanuka dalt és egy hóra táncot kaptunk ajándékba. A Kék és a Zöld osztály az ősi magyar hitvilággal foglalkozik, az ő ünnepük az új tűz ünnepe. Ez egy mélyen bensőséges ünnep nálunk, ezért ezt csak a szülők láthatták a héten megtartott osztályünnepen. A Kék osztály a saját tűzről írott verseit mondta el nekünk, és egy sámán éneket zenésítettek meg, dobszóval kísérve. A Zöld osztály Aranyosi Ervin Sámán tűz lángja című versével ismertetett meg bennünket, és a Dobban a szív című sámán dalt énekelte, dobolta el. A negyedikesek ókori görög istenekként mutatták be magukat az általuk írt versekkel. Az ötödik osztály Bagossy László A sötétben Látó Tündér című meséjével köszöntötte a karácsonyt, míg a hetedikesektől Oscar Wilde A boldog hercegét láthattuk. 

Ebéd után minden csoport és osztály visszavonult a saját termébe, hogy felfedje a titkot, ki kinek volt angyala az utolsó két hétben. 15 órakor a szülőkkel együtt énekelve gyújtottuk meg a csoportok és az osztályok gyertyáit. 

Majd Gulyás Márkó és Gábos Marcell a 3. Kék osztályból Illés és Omega slágereket énekelt és kísért gitárral, dobbal. A Zöld osztály furulyásai – Nimród, Bence, Anna és Dorina – karácsonyi dalokat adtak elő nekünk. Az óvodások karácsonyi meglepetés dala idén is sikert aratott. Így köszöntöttük közösen a karácsonyt. Az ünnepség ez után a csoportszobákban és az osztályokban szűk családos körben folytatódott. A kiszűrődő hangok szerint: hol meghatódottan, hol vidáman. 

1
2
3
4
5
6

További cikkek

Ünnepek

Az ünnepeink adják az életünk kereteit, fontos szerepük van a közösségépítés szempontjából. A tanév mindegyik szakaszát egy-egy ünneppel zárjuk.

 
Tovább

Kultúrkör

Az alsó osztályokban a hagyományos tantárgyakon kívül egy-egy különböző kultúra szimbólumaival, szokásaival, hagyományaival ismerkedünk.

 
Tovább

Óvoda

Színes óvodai életünk projektjei, a közös kirándulások, ünnepeink a gyerekek érdeklődésére és aktivitására helyezik a hangsúlyt.

 
Tovább

Táborok

Az erdei iskola, az év végi tábor és az osztálykirándulások, túrázások, gyakran a szülőkkel együtt, a tantervünk szerves részét képezik.

 
Tovább

Témanap

Diákjaink vegyes korú csoportokban, különféle művészeti ágakban egy előre megadott témát dolgoznak fel sokféle megközelítésben.

 
Tovább

Projektek

A projektek a tanulás-módszertani technikák elsajátítására, kipróbálására adnak lehetőséget. Fejlesztik a kreativitást és a szervezőkészséget is.

 
Tovább