Projektek
Rogers Iskola

A Levél osztály bemutatóját nagy érdeklődéssel vártuk.

A Rogersben minden hatodikosnak az első nagy kérdés, amikor elkezd dolgozni a mestermunkáján, hogy miről írjon. Otthon ül és gondolkodik, és csak egyre jönnek a kérdések és ötletek. Ez idén sem volt máshogy, és idén is, mint máskor nagyon szerteágazó témákról hallhattunk előadásokat. A mestermunka keretében a hatodikosaink olyan tartalmában és formájában szabadon választott témát dolgoznak fel, ami őket a legjobban érdekli. A mestermunka elkészítéséhez a tanulásmódszertan foglalkozáson időt biztosítunk a tanulóknak. Ez a munka az első hat év lezárása, amelynek elkészítése során a gyerekek értékes tapasztalatokat szereznek egy önálló projekt kutatása, megírása, összeállítása, formába öntése terén. Információt gyűjtenek, feldolgoznak, problémákat oldanak meg, informatikai eszközöket használnak, és a projektet az egész iskola és a szüleik előtt prezentálják.

A Levél osztályban ketten is könyvet írtak. Zsófi a történethez több könyvből gyűjtött inspirációt és ötleteket. Regényének a cselekménye Budapesten játszódik. Sára már 4 éves kora óta szeret mesélni, és mindig nagyon érdekelték a kitalált világok, ezért örült, amikor kiderült, hogy könyvet is lehet írni a mestermunka projekt keretében. Könyvének a főszereplője egy Avis nevű lány, akinek egy mágus iskolába kell mennie, hogy megtanulja irányítani a képességeit.

A kézműveskedés is sok Levél osztályosnak adott téma ötletet. Olga számára fontos a környezettudatosság és a környezetvédelem. Fülbevalókat készített különféle anyagokból: süthető gyurmából és olyan üvegből, ami a tengerből származik. Bogi hobbija a horgolás, ő ezzel ismertette meg a hallgatóságot és bemutatta a Levél osztály horgolt macskáját, amit ő készített el. Megtudtuk, hogy az amigurumi a horgolás egyik fajtája, amikor térbeli figurákat horgolunk. Sok gyereknek kedvet csinált ezzel a horgoláshoz. Andor egy izgalmas és nehéz projektbe fogott, ő saját sakk készletet készített fából. A mestermunkájában ennek a munkának a folyamatát, nehézségeit és tanulságait foglalja össze.

Többen választották a sportot témának. Anna hobbija a sziklamászás, így erről írt. A bemutatóra még egy mászófal makettet is készített. Polett rendszeresen követi a szinkronúszás versenyeket és erről a különleges sportról gyűjtött össze sok érdekes dolgot. Megismertetett minket a szinkronúszás történetével, a szabályaival, alapelemeivel és bemutatott néhány híres szinkronúszót. Dani nagy focirajongó, így érthető, hogy az Aranycsapatot választotta a mestermunkája témájának.

Sámuelt a témaválasztásában a képregények világa inspirálta. Stan Lee amerikai képregényalkotóról írt, aki a Marvel-univerzum atyja, a Pókember és sok más ismert képregény figura megalkotója volt. Niki a saját törpesünjéről írt és bemutatta nekünk ezt a kis állatot. Megtudtuk azt is, hogy az afrikai fehérhasú törpesün nem alszik téli álmot. A mestermunkájának része volt egy sün játszó is, amit Niki saját maga készített el és be is mutatott nekünk. Soma is szereti az állatokat és fontos neki a megmentésük. Ezért a Fővárosi Állat- és Növénykert bemutatását választotta témának. Nagyon sok új információt tudtunk meg tőle az állatkertek munkájáról, szerepéről.

Ákostól egy elgondolkodtató előadást hallhattunk a paradoxonokról, Sára pedig egy szobanövény locsoló robotot készített, amit az előadásában be is mutatott működés közben. Hugó a pénzről írt, előadásában érdekesen mesélt a pénz történetéről, híres csalókról, a világ leggazdagabb embereiről és még sok más, a pénzzel kapcsolatos érdekességről. Frigyes kedvence a történelem, így ő Che Guevarát választotta témának. Máté egy repülőgép-makettet készített el és a repülés történetéről, ikonikus gépekről, repülőgép-balesetekről írta a mestermunkáját. Sárának kedvence a sütés, így az ország tortájáról írt és természetesen el is készítette a 2016-ban nyertes tortát, az “Áfonya hercegnőt”. Samu a Bitcoint választotta témának, így sok mindent megtudhattunk a kriptovaluta működéséről. Bogit a zene foglalkoztatja, erről írt. Előadásában még egy saját maga által komponált zeneművet is bemutatott. Bori elvarázsolta a közönséget, amikor a saját maga által tervezett és varrt ruhát bemutatta.

A következő mestermunkák születtek a Levél osztályban 2023-ban:

Boráros-Bakucz Dániel - Az Aranycsapat
Domokos Máté - A repülés
Fekete Borbála - Ruhavarrás
Fuchs Sára - Robotika
Gesler Olga Katalin - Fülbevaló készítés
Gyapay Soma Péter - A Fővárosi Állat- és Növénykert
Keresztes Andor: Sakk készítés
Keresztes Sámuel: Bitcoin
Kordé Anna - Falmászás
Kozman Boglárka -Zeneszerzés
Leskó Ákos - Paradoxon
Lobenwein Hugó - A pénz
Megyeri Polett - Szinkronúszás
Nagy Boglárka - Horgolás
Nepusz Sára: - A “Menekülj!” c. regény
Novákovics Nikolett - Afrikai fehérhasú törpesün
Pásztor Sára - Országtorta sütése
Szél Sámuel: Stan Lee
Szentirmai Zsófia - A könyvem - “Egy hét Budapesten”
Vági Frigyes - Che Guevara

A mestermunkákat a Rogers napokon mindenki elolvashatja, megcsodálhatja ezeket. Gratulálunk a hatodikosainknak a nagyon színvonalas, értékes és érdekes munkákhoz.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
17
17
18
19
20
21

További cikkek

Ünnepek

Az ünnepeink adják az életünk kereteit, fontos szerepük van a közösségépítés szempontjából. A tanév mindegyik szakaszát egy-egy ünneppel zárjuk.

 
Tovább

Kultúrkör

Az alsó osztályokban a hagyományos tantárgyakon kívül egy-egy különböző kultúra szimbólumaival, szokásaival, hagyományaival ismerkedünk.

 
Tovább

Óvoda

Színes óvodai életünk projektjei, a közös kirándulások, ünnepeink a gyerekek érdeklődésére és aktivitására helyezik a hangsúlyt.

 
Tovább

Táborok

Az erdei iskola, az év végi tábor és az osztálykirándulások, túrázások, gyakran a szülőkkel együtt, a tantervünk szerves részét képezik.

 
Tovább

Témanap

Diákjaink vegyes korú csoportokban, különféle művészeti ágakban egy előre megadott témát dolgoznak fel sokféle megközelítésben.

 
Tovább

Projektek

A projektek a tanulás-módszertani technikák elsajátítására, kipróbálására adnak lehetőséget. Fejlesztik a kreativitást és a szervezőkészséget is.

 
Tovább