Kultúrkör
Rogers Iskola

Együtt szurkoltunk a Gesztenyék kitartó és nemes küzdelmének.

Negyedik osztályra már jelentős kultúrköri tapasztalattal rendelkeznek a gyerekek a Rogers Iskolában, így a Gesztenyékkel alaposan elmélyedhettünk az ókori görög kultúrában, az európai kultúra és művészet gyökereinek megismerésében. A gyerekek az év során nem csak olvastak és kutattak a régi görögök szokásairól, művészetéről, tudósairól, építészetéről, hanem próbálták át is élni azt például az ókori görög olimpia megrendezésével.

A Rogers Olimpiát mindig komoly felkészülés előzi meg, idén sem volt ez máshogy. Görög ruhát, khitónt varrtunk magunknak, elkészítettük a fegyveres futáshoz szükséges pajzsokat, és a szekereket a kocsihajtás versenyszámhoz. Idén összesen 9 versenyszámban lehetett indulni: rövidtáv futás, hosszútáv futás, fegyveres futás, kocsihajtás, helyből távolugrás, diszkoszvetés, gerelyhajítás, lovas futás, és birkózás. A gyerekek kipróbálták a versenyszámokat, hogy el tudják dönteni, ki melyik számban szeretne indulni. A testnevelés órákon történt a sportágak mozdulatainak elsajátítása, a gyorsaság, a kitartás, és az erő fejlesztése, gyakoroltuk a gerelyhajítást, a diszkoszvetést, az ugrások technikáját.

Egy szép májusi napon napon rendeztük meg az olimpiát a Gesztenyés-kertben. Az olimpikonok görög ruhájukban felsorakoztak a közönség előtt, esküt mondtak és átvették az előző év versenyzőitől az olimpiai lángot.
„Én, a Rogers Iskola hű polgára esküszöm, hogy az iskolai olimpiai játékon becsületes versenyzőként, legjobb tudásommal veszek részt. A játékszabályokat betartva, lovagias szellemben versenyzem iskolánk becsületéért és a sport dicsőségéért!” 

Megkezdődött a verseny. Felszabadultan, önfeledten, vidáman versenyeztek a gyerekek. Az olimpia hangulata mindenkit magával ragadott. Nagyon jó volt látni, hallani, ahogy a közönség mindenkit egyformán biztatott és megtapsolt. A verseny végén újra felsorakoztak a megfáradt olimpikonok és megkapták a győzteseknek járó koszorút és a tanítóik felolvasták nekik a dicsőítő verseket. Ezután kezdődött a görög lakoma, ahol a szülők vendégelték meg a gyerekeket.

Birkózás

Olyan vagy mint egy bika,
mindenkit elsöpörsz még ma.
Mindenki nyertes, aki megpróbálta,
de ilyen az olimpia.
Ha eltolod ügyes vagy!
Ha nem akkor is.
Erősséged nagyon nagy,
3 tonnát eltolhat!
Drága kedves versenyző!
Gratulálok! Ez megnyerő!

Lovas futás

Indul az olimpia, készülnek a rajtvonalra, és a lovasok elindulnak, szurkolnak az emberek, kik lányoknak kik fiúknak. Hajrá lovak, hajrá lovasok! Ezt kántálják. Megkerülik a bójákat és beérnek a célba és mindenki boldog, aki részt vett a futamban. De az első mégis nyert. Gratulálunk Neked!

Gerelyhajítás

Megragadtad gerelyedet,
céloztál szép egyeneset.
Fegyvered nem tétovázott,
éles hegye messze szállott.
Hűsége is célba ért,
ami neked sokat ért.
Távolságát lejegyzik,
nevedet meg megjegyzik.
Gratulálok én neked,
a gerelyt pedig ne feledd!

Kocsiverseny

Azért olvasod e dicsőítő verset,
Mert megnyerted a kocsifutó versenyt.
Gyors vagy, erős és kitartó.
Nyereséged nem vitatható.
Gratulálj ellenfeleidnek,
A nyereség nemcsak a tietek!
Köszönd meg a társadnak,
Hisz együtt vagytok egy csapat!
Büszkén húzzátok ki magatokat,
Jól megcsináltátok kocsitokat!
Májusi olimpián ti nyertetek,
Hisz ti vagytok a kocsifutó győztesek!

Fegyveres futás

Elbírta a fegyvert ő,
ez lett hát a megnyerő!
Fején babérkoszorú,
emiatt nem szomorú.
A kezében a kupa,
helye nem lesz a kuka!
Ez a győztes jutalma.
Éljen az olimpia!

Minden versenyzőnek

Az olimpiában az a nyerő,
hogy megtudjuk kié az erő,
a versenynél a részvétel
hirdeti, milyen sokat értél el.
A verseny után koszorú,
Az érem oldala domború,
Minél értékesebb a fém,
annál nagyobb a rivaldafény

08
01
02
09
06
05
04
03
15
16
12
14
10
07
17
19
11
13
18
20
21
22
23
24
25
26
28
27
29

További cikkek

Ünnepek

Az ünnepeink adják az életünk kereteit, fontos szerepük van a közösségépítés szempontjából. A tanév mindegyik szakaszát egy-egy ünneppel zárjuk.

 
Tovább

Kultúrkör

Az alsó osztályokban a hagyományos tantárgyakon kívül egy-egy különböző kultúra szimbólumaival, szokásaival, hagyományaival ismerkedünk.

 
Tovább

Óvoda

Színes óvodai életünk projektjei, a közös kirándulások, ünnepeink a gyerekek érdeklődésére és aktivitására helyezik a hangsúlyt.

 
Tovább

Táborok

Az erdei iskola, az év végi tábor és az osztálykirándulások, túrázások, gyakran a szülőkkel együtt, a tantervünk szerves részét képezik.

 
Tovább

Témanap

Diákjaink vegyes korú csoportokban, különféle művészeti ágakban egy előre megadott témát dolgoznak fel sokféle megközelítésben.

 
Tovább

Projektek

A projektek a tanulás-módszertani technikák elsajátítására, kipróbálására adnak lehetőséget. Fejlesztik a kreativitást és a szervezőkészséget is.

 
Tovább