Kultúrkör
Rogers Iskola

A 4. osztály idén is megrendezte május elején a görög évet lezáró olimpiai játékokat. 

A versenyt hosszas készülődés előzte meg, a testnevelés órákon gyakoroltuk a versenyszámokat: a gerelyhajítást, a diszkoszvetést, a dobásokat, a távolugrás technikáját. Elkészítettük a fegyveres futáshoz szükséges pajzsokat, a kocsikat, a díszes görög ruhákat. Végre elérkezett a várva várt verseny napja, a gyerekek együtt ismételték az olimpiai eskü szövegét:  

„Én, a Rogers Iskola hű polgára esküszöm, hogy az iskolai olimpiai játékon becsületes versenyzőként, legjobb tudásommal veszek részt. A játékszabályokat betartva, lovagias szellemben versenyzem iskolánk becsületéért és a sport dicsőségéért!” 

És elkezdődött a verseny. Az iskola összes diákja és a szülők buzdítása mellett kitartó és nemes küzdelem zajlott a következő versenyszámokban: kocsihajtás, rövidtávfutás, birkózás, gerelyhajítás, diszkoszvetés, helyből távolugrás, fegyveres futás, lovasfutás, hosszútávfutás.  

Az eredményhirdetés során a győztesek fejükre tehették a koszorút, és a tanítóik felolvasták nekik a dicsőítő verseket:  

Lóverseny 

Vidd, vidd gyorsan a társad a hátadon.
Szólítsd az isteneket, segítsenek az utadon.
Hálánk Zeusz mind a tied,
győzelmünket végig segítetted. 

Diszkosz 

Nézz a diszkoszodra, amikor hajítod,
így lesz a dobásod pontos.
Zeusz az égből lemorog:
Miért szebb nálam a diszkoszod?
Te vagy a győztes, tiéd a büszkeség.
Fejeden a koszorú, s tiéd az ünnepség. 

Birkózás 

Mikor az ókori Görögországban,
meghirdették Olümpiában,
hogy a birkózás most nagynak számít,
sok küzdelmet vívtak már itt.
Dicsőség annak, akinek a fején a koszorú,
és ünnepelték azt is, aki nem volt szomorú. 

12
11
1
4
6
9
7
8
2
10
5
3

További cikkek

Ünnepek

Az ünnepeink adják az életünk kereteit, fontos szerepük van a közösségépítés szempontjából. A tanév mindegyik szakaszát egy-egy ünneppel zárjuk.

 
Tovább

Kultúrkör

Az alsó osztályokban a hagyományos tantárgyakon kívül egy-egy különböző kultúra szimbólumaival, szokásaival, hagyományaival ismerkedünk.

 
Tovább

Óvoda

Színes óvodai életünk projektjei, a közös kirándulások, ünnepeink a gyerekek érdeklődésére és aktivitására helyezik a hangsúlyt.

 
Tovább

Táborok

Az erdei iskola, az év végi tábor és az osztálykirándulások, túrázások, gyakran a szülőkkel együtt, a tantervünk szerves részét képezik.

 
Tovább

Témanap

Diákjaink vegyes korú csoportokban, különféle művészeti ágakban egy előre megadott témát dolgoznak fel sokféle megközelítésben.

 
Tovább

Projektek

A projektek a tanulás-módszertani technikák elsajátítására, kipróbálására adnak lehetőséget. Fejlesztik a kreativitást és a szervezőkészséget is.

 
Tovább