Óvodai élet
Rogers Óvoda

Egy kéthetes őszi projektnek ezt a nevet adtuk: Mi leszel, ha nagy leszel?

Mi leszel, ha nagy leszel? Mit válaszoltunk erre a kérdésre gyerekkorunkban? És mi lett belőlünk? Ezeket a kérdéseket a szülői találkozónkon tettük fel a rogerses anyukáknak és apukáknak egy ismerkedési játék keretében. Egy olyan óvodai projektet terveztünk, melyben elsősorban a szülők foglalkozásaira, hobbijaira építettünk. A Rogers Oviban az együttműködés a szülőkkel nagyon fontos alapja a pedagógiai munkánknak, ezért próbáljuk minél több területen bevonni őket az ovis életbe is. Ez a projekt pedig remek alkalom volt erre, hiszen hogyan lenne egyszerűbb a gyerekeknek bemutatni a foglalkozásokat, mint a szüleiken keresztül. Általuk könnyen megértik, mit is csinálnak a felnőttek nap, mint nap az irodában, dolgozóban. Ezért önkéntes alapon meghirdettük, hogy a délelőtti, délutáni játékot megszakítva jöjjenek be a szülők az oviba, és meséljék el, mutassák be a gyerekeknek, hogy ők mivel foglalkoznak.

A lelkesedés nagy volt minden oldalról, így végül majdnem minden nap vendégül láttunk körünkben egy vagy két szülőt is. Megtanultuk, hogy érdemes befektetni a pénzünket, hogy később több szőlőt tudjunk venni. Fontos papírokat pecsételtünk le, dossziéztuk be, és megtanultuk kezelni a tűzőgépet, kiemelő filcet és a gémkapcsot is, mielőtt a gonosz főnök meglátta volna, hogy nincs kész a munka. Voltak nálunk a Teddy Maci doktorok, akikkel együtt beöltöztünk műtétre, és macikat, kedvenc plüssöket gyógyítottunk, és megbeszéltük, hogy valójában a szuri nem is fáj, csak egy kicsit ijesztő. Egy délutáni alvást követően kitáncoltuk az álmot a szemünkből, kacsa- és csokitáncot tanulva egy volt versenytáncos apukától. Minden gyermek elkészítette saját újságját, vágtak, rajzoltak, ragasztottak, szerkesztettek, és lapzártára mindenki elkészült. Az animálás világába is beleláthattunk, hála az Airplan Studiónak, akikkel ovis rajzokból készült klippeket készítettünk. Az utolsó délutánon még drónokkal is fogócskáztunk, és integettünk a kamerájának is.

A szülős programokon kívül festettünk, mint Mondrian, szobrászkodtunk, kertészkedtünk, virágot ültettünk és levelet sepertünk, de voltunk rendőrök, mentők és tűzoltók is a projektben. A gyerekeknek konkrét elképzelései vannak arról, hogy ők mik lesznek, ha nagyok lesznek, így a jövőben vélhetően a Rogers Ovisok közül kerül majd ki autóversenyző, kertész, színész, balerina, óvónő, orvos, közgazdász, állatorvos, és festő is. Kíváncsian várjuk, mik lesznek az ovisaink, ha nagyok lesznek, de mi elsősorban azon dolgozunk, hogy önmaguk legyenek.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12

További cikkek